שדה התעופה טגל קיים בברלין מאז 1974. כעת עם פתיחתו של השדה החדש BER ברלין ברנדנבורג, ההיסטוריה של טגל מגיעה אל קיצה. טגל, למרות כיעורו, עדיין סייע לעצב את זהותה של מערב ברלין והיא מוחזקת בחיבה רבה עד היום למעשה. אני אהבתי את שדה התעופה טגל, הוא היה קרוב לביתי, שלא הצריך ממני התארגנות רבה מידי לפני ההגעה אליו, משהו בו קסם לי וכמוני רבים אחרים. אוהבים אותך טגל, לא יודעים באמת למה? אבל אנחנו פשוט אוהבים. הנה כמה תמונות שמספרות את הסיפור של השדה שהיה פעם הרביעי בגודלו בגרמניה עד שהפסיק את פעילותו בנובמבר 2020.
נקרא בכלל על שם של מהנדס יהודי
שדה התעופה טגל נקרא על שמו של חלוץ התעופה היהודי גרמני קארל וילהלם אוטו ליליינטל (Karl Wilhelm Otto Lilienthal). המהנדס אוטו ליליינטל פעל רבות למען קידום התעופה, ניהל מחקרים רבים על מעוף הציפורים, כתב בעצמו ספר על אווירונאוטיקה ששימש אפילו את האחים רייט. אחת מתגליותיו החשובות הן שהוא הראה את היתרון שיש בכנף קמורה על פני כנף שטוחה. הוא היה תושב ברלין שבה אף ביצע את נסיונות הטיסה שלו.
הדמיון והתעוזה של שנות ה-70
טגל תוכנן ע"י משרד האדריכלים גרקן, מרג ושות' (GERKAN, MARG AND PARTNER) שבזמנו היה משרד קטן ולא ידוע שמשך אליו הרבה תשומת לב עם תחילת הפרויקט. הוקפדה בו הפונקציונליות המודרנית, מרחקים קצרים מהצ'ק אין למטוסים, צורות מעוצבות וארכיטקטורה שובבנית ועתידנית של מערב ברלין של שנות ה-70.
יאללה בלאגן
בשנות השמונים שדה התעופה פשוט היה מפוצץ באנשים, כולם רצו לטוס ולא משנה לאן.
תכננו להרחיב את השדה, להוסיף מסופים, אולי חיבור לרכבת התחתית, הכל נדחה כי נחשב ליקר מדי.
פקקי תנועה והמתנה למסופים לא היו נדירים.
ללחוץ נקניקיה על היציאה
Photo credit: Janusz Jakubowski Restaurant, "Die Es-Bahn" Berlin-Tegel Airport (TXL). 13.06.2016 r.
כל מי שהגיע לטגל לצורך טיסה או נחיתה יכול היה להנות מהנקניקייה המפורסמת של ברלין - הקארי וורסט הטעימה.
מה שבעצם היה התחלה או סיום נפלא של ביקור בעיר.
אזור הדמדומים
Photo credit: Cornelius Kibelka Flughafen Berlin-Tegel
משנת 2012 ההיסטוריה נמשכה בניגוד לתחזיות ולציפיות. מספר הנוסעים עלה למעל 20 מליון בשנה ולמרות הצורך בפיתוח השדה, הענין לא טופל כי הסגירה ריחפה כל הזמן מעל הראש. מה גם שהשדה החדש BER היה אמור להיפתח כבר ביוני 2012. טגל התפוצץ מנוסעים אבל רץ בכל הכח.
קולות נשמעו שוב ושוב לשמר את טגל כשדה תעופה, אפילו היה משאל עם שקרא להמשך הפעלת השדה, אבל הסוף לא היה נמנע.
טגל בקורונה
בסוף מרץ 2020 קרסה תנועת האוויר העולמית. ברלין שחלק גדול מההכנסה השנתית שלה הולך יד ביד עם תיירות נפגעה במלוא העוצמה. טגל ירד בזמן הקורונה ל-10 טיסות ביום בלבד.
כולנו מחכים ליום שאחרי הקורונה ואני ששייך לעולם התיירות קוצץ כבר ציפורניים מהידיים ומהרגליים.
ותאמינו לי שזה לא מראה קל (:
ביי ביי טגל
טגל ליווה את ברלין כחצי מאה. הברלינאים הסתגלו אליו ואהבו אותו למרות אדריכלות הרטרו שלו והיו מרוצים מאופיו הפרובנציאלי. ועכשיו הגיע הזמן לומר שלום ולא להתראות. הגלגול הבא שלו ככל הנראה יהיה רובע עירוני חדש עם מכוני מחקר, ולמעלה מ-10 אלף יחידות דיור. שכשחושבים על זה, זה לא כל כך רע.
אם שדה התעופה טמפלהוף הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו לאחר הוצאתו להורג אז נראה לי שגם טגל יצליח.
ביי ביי טגל, נתגעגע אליך.
לטיולים ומסלולים בקרו באתר: https://www.amirinberlin.com/
עקבו אחרינו בפייסבוק: https://www.facebook.com/amirinberlin
באינסטגרם: https://www.instagram.com/amirinberlin/